Ливан и Израел постигнаха историческо споразумение, уреждащо спорната морска граница между

...
Ливан и Израел постигнаха историческо споразумение, уреждащо спорната морска граница между
Коментари Харесай

Ливан и Израел уредиха спорна морска граница

Ливан и Израел реализираха историческо съглашение, уреждащо противоречивата морска граница сред тях, съобщи израелският министър председател Яир Лапид.

Макар и лимитирано по обсег, съглашението ще означи забележителен компромис сред двете страни с много турбулентна история. То ще отвори пътя за изследване на енергийни източници в морето и ще понижи източника на неотдавнашното напрежение сред страните.

" Това е историческо достижение, което ще укрепи сигурността на Израел, ще влее милиарди в израелската стопанска система и ще подсигурява стабилността на северната ни граница ", съобщи Лапид в изказване.

Условията на плана удовлетворяват Ливан и той се надява, че договорката ще бъде оповестена допустимо най-скоро, съобщи ливанският президент Мишел Аун, съобщи Ройтерс.

По-рано израелският консултант по националната сигурност Еял Хулата също даде позитивна оценка:

" Всички наши претенции бяха изпълнени, измененията, които поискахме, бяха поправени. Защитихме ползите на Израел в региона на сигурността и сме на път да реализираме историческо съглашение ", сподели той в изказване.

Тежко въоръжената, подкрепяна от Иран ливанска формация " Хизбула " не разяснява детайлности за предложенията по време на непреки договаряния, само че съобщи, че ще се съгласи с позицията на ливанското държавно управление.

Лидерът на " Хизбула " Сайед Хасан Насрала, чиято формация е водила голям брой войни с Израел, също неведнъж предупреждаваше за ескалация, в случай че съглашението не обезпечи морските права на Ливан. Насрала би трябвало да направи послание по-късно.

По-рано ливанският договарящ Елиас Бу Сааб съобщи, че в случай че всичко върви добре, " напъните на Хохщайн неизбежно могат да доведат до историческа договорка ".

Ливан счита, че в последния план " са взети поради всички условия на Ливан и ние имаме вяра, че другата страна би трябвало да усеща същото ", сподели той.

Докато Израел напредва с производството и износа, напъните на Ливан са възпрепятствани от политическа неефективност.

Намирането на газ би било огромна облага за Ливан, който от 2019 година насам е заседнал във финансова рецесия. В последна сметка сходно изобретение би могло да реши дългогодишния проблем на Ливан с производството на задоволително електрическа енергия за популацията.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР